20121213

yang lepas-lepas.

(Buah terap hanya terdapat di sabah)


Bismillah..
selamat malam.

"kita buka majlis dengan ummul kitab al fatehah"

segala pujian hanya bagi Allah,
selawat junjungan ke atas junjungan mulia, nabi muhammad S.A.W..

Alhamdulillah..
islam semakin diterima semua orang..
sebab "ISLAM UNTUK SEMUA"..

baik lah..
lama uda asy tak "update " blog nie..
heheh..
ya la ..
penat dengan kerja 'assignment' yang tak seberapa..
serta kerja untuk membangunkan modal insan...

kalau dibilang2 da 2 bulan lebih tak 'update'
baik2..
asy nak citer yang baik2 atau citer yang jahat2?
peduli apa..
asy yang tulis , asy lah yang dapat dosa atau pahala..
bukan hampa2 sekalian..

-frst time pergi air terjun yg terdapat di kionsom sabah.
-frst time bergaduh dengan kawan2 gara2 'assignmnet' lewat bagi
-frst time terfikir nak tukar atau berhijrah di Universiti lain.
-frst time terlibat dengan perjuangan politik.
-frst time ponteng kelas 'straight' satu minggu..heheh
-first time kena 'kelentong' dengan awek london.
-frst time kena serius dengan sesuatu hubungan.
-first time jadi pengarah program untuk program pembanggunan modal insan.
-frst time 2 subjek dapat D untuk 'midterm' exm.
-first time main bola sepak di padang ums ( ini pun nak cerita)
-first time tengok prmpuan cantik2 lagi muslimah ( selalu ya yg tk ttup atau ketat aurat ja tngok)
-first time kena alergy satu badan sampai satu hari tak boleh tidur..
-first time hilang satu sweater (RM 80) dan satu jaket kesayangan(RM 150) serentak...
-first time lepak lama-lama dengan ustaz,selalu ya lepak ngan kawan2 satu kepala..
-first time sertai esq program.
-first time raya haji qurban paling meriah dengan keramahan orang kampung bariawa ulu,keningau






apa2 pun..
bak kata teman tapi mesra nie..
belajar lah dari pengalaman..

betul2..
semua yang diri ini hadapi adalah ujian dan perhiasan yang sangat mnyeronokkan
anak2,harta, perempuan cantik, muzik,gaji dan sebgainya selalu terfikir dalam hati.
tapi lebih cantik..
kalau sedang2 fikir tu,cuba selitkan Allah dalam segala persoalan yang dihadapi..
insha Allah,
rebah dan sejuk hati nie,hilang rasa gundah gulana dalam memikirkan masalah2 yg tak habis2 ada..

malas pula asy nak berceramah..
nanti dikatakan ustaz..
tapi nak berdakwah lah..
dapat pahala..

terus terang..masa asy di semenanjung, rasa jahiliah lah juga..
tapi bila da rapat dengan alim2 di sini, malu kot..
macam2 orang da jumpa..
antara ya...

yg rajin pergi masjid..
yg rajin puasa sunat..
yg rajin tahajjud..
yg rajin sertai usrah..
yg rajin baca al quran..
yg rajin solat sunat ..
yg rajin bersedekah..
yg cakap gaya pidato dan ada 'point ' dalam cakap ya..
yg gaya macam fahaman wahabi, syiah, dan sebagainya..
yg gaya macam betul2 macam mahasiswa
yg cakap ala ustaz dan ustazah,contohya sentiasa gunakan dalil al quran/hadis..
yg citer kat asy pengalaman buruk2 yang lepas2 sampai kena masuk penjara.
yg asyik berkepit berdua-duan dengan orang bukan muhrim
yg suka tabarruj..


heheh..
sebenarnya tak nak citer aib orang,
tapi nak jadikan kita cemburu dengan apa perkara baik yang da mereka lakukan..
dan mengambil pengajaran daripada perkara buruk yg da mereka lakukan..

teringin suatu hari..

-nak wat kajian tentang kesan solat yang sempurna,mencerminkan keperidabadian seseorang.
-nak pergi haji..
-nak bawa 'family' ke sabah.
-ada duit,cukup kemampuan,syahid di palestin
-nak kawin .
-nak wat program untuk bantu orang2 susah di luar sana.
-nak fasih bahasa inggeris.
-nak jadi seperti Abu bakar Al siddiq (bercakap benar, sahabat yg memahami/'caring',pemurah)
-da tak nak melewatkan waktu solat.
-dapat istiqamah dalam solat berjemaah..
-lihat islam yg sebenar memerintah negara (Jom undi Pakatan Rakyat)..
-nak bergraduasi..

"Segala perubahan,bermula dengan diri sendiri...yakin lah, Allah pasti bersama orang-orang beriman yang sentiasa menjaga Agama Allah..,makna ya, tak payah berharap orang lain untuk suka dan terima diri ini, cukup lah diri ini menangis dihadapan Allah walaupun diri ini tk nampak Allah tetapi Allah da sejukkan hati diri ini dengan berikan diri ini ketenangan, insha Allah"

wallahua'lam...
tata ..titi...tutu...

"tangguh perjumpaan dengan tasbih kifarah, dan surah al-asr"


(insha Allah,21 Tahun)





No comments:

layan ja